CLUB
Kullanıcı :
Şifre :
Üye Ol | Şifremi Unuttum

    MÜZELER  
TEKİRDAĞ MÜZESİ
Vali Konağı Cd., MERKEZ, TEKİRDAĞ, TÜRKİYE 27 EKİM 2002

 Tekirdağ Müzesi

Fotoğraf: Mahir Yıldız
Tarih: 27 EKİM 2002
ekirdağ Müzesi 1967 yılında bugün Beden Terbiyesi Müdürlüğü'nün bulunduğu binada hizmete girmiştir. On yıl bu binada küçük bir teşhir salonunda hizmetini sürdürmüştür.

Bugünkü müze binası, Cumhuriyet döneminde Vali Konağı olarak yaptırılmıştır. 1976 yılında Vali Konağı olarak kullanılan bina Valilik tarafından, müze olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Müze bugünkü binasında 28 Aralık 1992'de ziyarete açılmıştır.

Müzenin iki katı ve geniş bahçesi teşhir salonu olarak kullanılmaktadır. Bu salonlarda İ. Ö. 4500 yılı buluntularından günümüze kadar gelen kültür varlıkları teşhir edilmektedir.

BİRİNCİ KAT ve BAHÇE

Müzenin birinci katında Taş Eserler Salonu bulunmaktadır. Bahçede ise, çok güzel bir şekilde düzenlenmiş Açık Teşhir Salonu vardır.

Tekirdağ Müzesi 1.Kat Planı

 Tekirdağ Müzesi Taş Eserler Salonu
Tarih: 27 EKİM 2002
aş Eserler Salonu ve Açıkhava Teşhir Salonu' nda Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion (Karaevlialtı), Byzante (Barbaros), Apri (Kermeyan) ve Tekirdağ'ın diğer ilçe sınırları içindeki örenyerlerinde bulunmuş steller, adak stelleri, heykeller, heykelciklerden oluşan taş eserler ile Naip Tümülüsü odası buluntuları sergilenmektedir.

Tekirdağ Müzesi' nde 27 Kasım 2001 gecesi meydana gelen hırsızlık olayında 2 adet altın diadem, 1 adet altın yüzük ve üzeri altın suyu ile kaplanmış kemik boncukların çalınmıştır. Bu eserlerden altın diadem taç Trak kralına aittir.

 Tekirdağ Müzesinden Çalınmış Eserler
Tarih: 27 EKİM 2002
mniyet Genel Müdürlüğü' nün çalışmaları neticesinde bekçi Behiç Özer, söz konusu kültür varlıkları ile 18.03.2002 tarihinde İstanbul'da ele geçirilmiş olup, söz konusu kültür varlıkları Tekirdağ Müzesi' i teslim edilmiştir.

Gezimizi yaptığımız sırada malesef bu eserleri bulunmuş olmalarına rağmen göremedik. Henüz tehşir salonundaki yerlerini almamışlardı. Umarız bu türden olaylar bir daha olmaz.

 Tekirdağ Müzesi Açıkhava Teşhir Salonu

Fotoğraf: Mahir Yıldız
Tarih: 27 EKİM 2002
üzenin beş teraslı geniş bahçesinde Tekirdağ çevresinde bulunan Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait mimari parçalar, lahitler, mezar taşları, yazıtlar, sütunlar, heykeller, mil taşları ve kabartmalar teşhir edilmektedir.

Ayrıca yazlık oturma mekânlarının çevresinde Osmanlı Dönemine ait Tekirdağ meydan çeşmesi ile bir sebil teşhir edilmektedir. Müze bahçesinde ziyaretçilerin ve halkın oturabileceği çay bahçesi düzenlenmiştir.




İKİNCİ KAT

Müzenin ikinci katında Arkeolojik Küçük Eserler Salonu, Etnoğrafya Salonu ve Tipik Tekirdağ Odası bulunmaktadır.

Tekirdağ Müzesi 2.Kat Planı

rkeolojik Küçük Eserler Salonu' nda, tarih öncesi çağlardan Bizans Dönemine kadar olan süre içinde yapılmış olan eserlerden pişmiş toprak ana tanrıça kabı, günlük kullanım kapları, krater ve amphoralar, madeni heykelcikler, kaplar, mızrak uçları, ok uçları, fibulalar, cam ve taş takılar, koku şişeleri, süs eşyaları ile madeni paralar sergilenmektedir.




tnografya Salonu' nda,Osmanlı ve yakın dönemlerde kullanım pişmiş toprak sırlı kaplar, ateşli ve kesici silahlar, gümüş takılar, Tekirdağ yöresi kadın ve erkek kıyafetleri, hamam takımları, el işlemeleri sergilenmektedir. Karacakılavuz dokumaları ile eski Tekirdağ yatak odası da bu bölümde teşhir edilmektedir.

ekirdağ Odası' nda ise, 19. ve 20. yüzyıl başlarını canlandıran bir oda iç fonksiyonlarıyla tasvir edilmiştir.

Adres: Vali Konağı Cad. No: 21 - Tekirdağ
Tel:+90 (282) 261 20 82
Müze, pazartesi dışında her gün 08.30-12.30/13.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır.

 Tekirdağ Gezi Krokisi

Kaynaklar:
  • TEKİRDAĞ İL TURİZM ENVANTERİ, T.C. Tekirdağ Valiliği İl Turizm Müdürlüğü, 2000
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İnternet Sitesi (www.kultur.gov.tr)
Gezginler:
  • Gökhan Önal
  • Mahir Yıldız


© 2000-2006 Tatildeyim.com & Gökhan Önal. Tüm Hakları saklıdır.
En iyi görüntü için 1024x768 çözünürlüğünü ve Explorer 5+ veya Netscape 6+ tarayıcılarını kullanınız.

YÖRELER | DOĞAL ALANLAR ve MESİRE YERLERİ | CAMİİLER ve TÜRBELER | MANASTIR ve KİLİSELER | MÜZELER
SARAYLAR, KÖŞKLER VE KASIRLAR | DİĞER TARİHİ YAPILAR | GEZİ FOTOĞRAFLARI | KARTPOSTAL