CLUB
Kullanıcı :
Şifre :
Üye Ol | Şifremi Unuttum

    CAMİİLER  
KILIÇ ALİ PAŞA KÜLLİYESİ
TOPHANE, BEYOĞLU, İSTANBUL, TÜRKİYE 18 AĞUSTOS 2002

 Kılıç Ali Paşa Camii

Fotoğraf: Gökhan Önal
Tarih: 18 AĞUSTOS 2002
smanlı mimarisinin ve Mimar Sinan'ın özgün örneklerinden biri olan külliye; camii, medrese, çeşme, türbe ve hamamdan oluşmaktadır. Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından 1580' de Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Külliye Tophane' de Tophane Meydanı'ndadır.

Külliyenin bölümleri;

KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ

Kılıç Ali Paşa Camii, Mimar Sinan'ın Beyazıt ve Süleymaniye Camii'leri gibi Ayasofya şemasından esinlenerek yaptığı eserlerdendir. 1580'de yapılmıştır.

Kılıç Ali Paşa Camii  [Fotoğraf: Gökhan Önal, 18 AĞUSTOS 2002] Kılıç Ali Paşa Camii Şadırvanı [Fotoğraf: Gökhan Önal, 18 AĞUSTOS 2002]



Dikdörtgen planlıdır. Mihrabı dışa çıkıntılıdır. Ortadaki dört sütuna dayandırılmış merkez büyük kubbe, ön ve arkasındaki iki yarım kubbe ile birleştirilmiştir. Ayrıca merkezi kubbenin yükü dört büyük payanda kemeriyle dış duvarlara aktarılmıştır. Böylece taşıyıcı duvarlara çok sayıda pencere açmak mümkün olmuştur. Son cemaat yeri altı sütunlu ve beş kubbelidir. Camii, bu kısmında bulunan yazı ve çinileri ile ünlüdür. Önü ise ahşap bir revakla çevrilidir.

Avlusunda mermeden yapılmış bir de şadırvanı bulunmaktadır.

 Kılıç Ali Paşa Hamamı

Fotoğraf: Gökhan Önal
Tarih: 18 AĞUSTOS 2002
KILIÇ ALİ PAŞA HAMAMI

Camiinin hemen yanı başında bulunan Kılıç Ali Paşa Hamam' ı 1583 tarihlidir. Camii'de olduğu bigi Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Hamamın bir büyük bir de küçük kubbesi vardır. Kurşunla kaplı büyük kubbe, günümüzde çeşitli teneke parçalarıyla kaplı. Küçük kubbe harç tabakasıyla kaplıdır. Soyunmalıktan iç hamama açılan iki kapısı vardır. Buradan soğukluğa geçilir. Soğukluktan altı köşeli sıcağa girilir. Ortada altıgen göbektaşı bulunan hamam günümüzde de işletilmektedir.

uraya kadar gelmişken; Aya Andrea Rus Kilisesi, Aya Nikola Kilisesi, Türk Ortodoks Patrikhanesi, II.Sultan Beyazıt (Beyazıd-i Cedid) Camii, Galata Aya Yani Kilisesi, Surp Krikor Lusaroviç Kilisesi, Tophane-i Amire Binası, Tophane Çeşmesi, Tophane Kasrı, Karabaş Camii ve Nusretiye Camii'sini gördemen gitmeyin derim. Gözünüz korkmasın, hepsi 700-800 m.lik bir alan içerisinde.

 Tophane Gezi Krokisi (Ölçeksiz)

Kaynaklar:
  • OSMANLI ŞEHİRLERİ, Pars Tuğlacı, Milliyet Yayınları, İstanbul, 1985
Gezginler:
  • Gökhan Önal


© 2000-2006 Tatildeyim.com & Gökhan Önal. Tüm Hakları saklıdır.
En iyi görüntü için 1024x768 çözünürlüğünü ve Explorer 5+ veya Netscape 6+ tarayıcılarını kullanınız.

YÖRELER | DOĞAL ALANLAR ve MESİRE YERLERİ | CAMİİLER ve TÜRBELER | MANASTIR ve KİLİSELER | MÜZELER
SARAYLAR, KÖŞKLER VE KASIRLAR | DİĞER TARİHİ YAPILAR | GEZİ FOTOĞRAFLARI | KARTPOSTAL